Gertrud Lindgrens Slöjd och Hantverksstiftelse

Om Gertrudgården

Gertrud Lindgrens slöjd- och hantverksstiftelse

Foto: Jan Wrethén

Gertrud Lindgren (1929-2021) närde en dröm om att hennes gård i Gräsmyr, Nordmaling efter hennes bortgång skulle bli en plats för slöjd- och hantverk. Hon testamenterade därför sin kvarlåtenskap till en stiftelse uppkallad efter henne. Stiftelsens uppdrag är att främja, stödja och bevara hemslöjd och hantverk i olika former men också att förvalta och sköta Gertrudgårdens byggnader, skog och mark.

Gertrud Lindgrens livsgärning som vävlärarinna är omfattande. Hon utexaminerades som vävlärare 1951 och under 1950-talet reste hon runt i Västerbotten och Ångermanland som ambulerande vävlärare för Hushållningssällskapet; efter några veckor på en plats tog hon bussen vidare till nästa by. I början av 60-talet fram till 1988 undervisade hon vid den 1-åriga yrkesutbildningen i Umeå, först på Åbackaskolan och sedan Dragonskolan.
Gertrud hade ett stort engagemang i Västerbottens läns hemslöjdsförening och Västerbottensvävarna och år 1995 tilldelades hon Svenska hemslöjdsföreningars riksförbunds förtjänstmärke i guld.
Hennes liv och verk var fyllt till brädden av det handgjorda och det välgjorda, hon omfamnade allt slags hantverk, samlade på slöjd och provade själv på många olika tekniker. Hennes dörr stod alltid öppen för den som ville hälsa på och prata om Gräsmyrs historia, samhällsfrågor eller diskutera kreativa projekt.
Vetgirig och nyfiken är ord som beskriver Gertrud, exempelvis analyserade hon tyger i äldre plagg för att sedan rekonstruera och väva dem själv. Hon var särskilt förtjust i att väva i tekniken damast och ett av hennes egenvävda bårtäcken som disponeras av Nordmalings kyrka fick sedermera pryda hennes kista.
Gertrud påbörjade själv arbetet med att förverkliga sin dröm om en plats för slöjd och hantverk: vid 80-års ålder rev hon ut inredningen i sin ladugård och byggde om den till en vävstuga. Sommaren 2018 hölls första vävkursen och sedan dess har vävstugan varit aktiv.

Stiftelsen arbetar för att genom olika verksamheter skapa den plats för slöjd- och hantverk som Gertrud önskade. På sidan Evenemang kan du läsa om de kurser och evenemang vi hittills har planerat för.

Foto: Jan Wrethén